Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid
Platform voor dialoog

Debby Lanser in gesprek met Pieter Hasekamp
Algemeen

Deze activiteit heeft inmiddels plaatsgevonden. U kunt het webinar terugkijken via deze link.

Debby Lanser in gesprek met Pieter Hasekamp (CPB)
Hoe voorkomen we dat corona de versneller wordt van de ongelijkheid op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid?

Na de succesvolle Mini-Masterclasses in 2020 trappen we een nieuwe serie af. NGSZ organiseert een digitale masterclass op woensdag 31 maart 2021 van 16.00 tot 17.00 uur. Dit keer gaan Debby Lanser (Sectorhoofd macro-analyse CPB en bestuurslid NGSZ) en Pieter Hasekamp (directeur CPB) in gesprek over ongelijkheid in coronatijd, én daarna.

Op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid is sprake van ongelijkheid; tussen mensen met een vast en een flexcontract, tussen generaties en op basis van opleidingsniveau en culturele achtergrond. De coronacrisis maakt deze verschillen explicieter. Hoe zit dat en hoe voorkomen we dat corona de ongelijkheid in de sociale zekerheid verdiept?

Grote steunpakketten houden hele sectoren overeind en beperken op de korte termijn de schade, maar belemmeren ook deels het zicht op wat er zich afspeelt. Wat is de sociale impact wanneer je de economische stutten weghaalt? Wie blijft er overeind? Wie betaalt de rekening? Wat heb je de mensen die je nu vasthoudt straks te bieden? Gaat de tijdelijke zekerheid ten koste van de benodigde economische prikkels?
Het tweegesprek tussen deze economen laat ons zien welke groepen geraakt worden. Dat plaatsen zij tegen de achtergrond van de verschillende verkiezingsprogramma’s die tegen die tijd inmiddels op de formatietafel zullen zijn beland. Wie vergroot de ongelijkheid en wie verkleint die? Wil je de ongelijkheid aanpakken en hoe dan? In dit prikkelende gesprek worden de verschillende dimensies doorlopen. Daarbij gaan het economisch perspectief en de sociale en maatschappelijke impact hand in hand.

Klik hier om uzelf aan te melden

Woensdag 31 maart is het tweegesprek vanaf 16.00 uur live te volgen. Na aanmelding ontvangt u een persoonlijke link waarmee u kunt inloggen. Zoals altijd verwachten we een divers publiek; jong en ervaren, vanuit publiek en privaat en met inzichten vanuit beleid, wetenschap en praktijk.
Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen en uw ideeën te laten horen.

Heeft u vooraf al een vraag aan Debby Lanser of Pieter Hasekamp? Dan ontvangen we die graag uiterlijk dinsdag 30 maart via info@ngsz.nl.

Deze bijeenkomst wordt technisch gefaciliteerd door MR. in opleidingen:


Terug naar overzicht