Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid
Platform voor debat

NGSZ mini symposium ‘Arbeidsmarkt van de toekomst’
Algemeen

Arbeidsmarkt van de toekomst

Onze arbeidsmarkt verandert in hoog tempo. Vastomlijnde ideeën over werk en sociale zekerheid staan onder druk. Flexibilisering zorgt voor dynamiek en nieuwe perspectieven. Tegelijkertijd zien we onzekerheid over de toekomst en behoefte aan een vorm van zekerheid bij werkenden. Beleidsmakers zien de grenzen aan wetten en regels.

Op 30 september a.s. gaan we hierover met elkaar in debat over toekomstige veranderingen in maatschappij, technologie en economie. Veranderingen op de arbeidsmarkt en in het werk waar werkgevers en werkenden continu mee te maken zullen krijgen. Dat de loopbaan voor het leven er niet meer zo uitziet als 40 jaar terug is helder, maar het heeft consequenties die verder strekken dan de flexibilisering van de arbeidsverhoudingen. Waar lopen bijvoorbeeld ZZP-ers tegenaan bij banken of hypotheekverstrekking? En hoe gaan we om met verschillende carrières in een loopbaan?

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt & MVO bij Randstad Groep Nederland, zal een inleiding verzorgen over de arbeidsmarkt van de toekomst. Zij houdt zich bezig met onderzoek en duiding van trends en langetermijnontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Daarin dringt zich steeds meer de vraag op wat anno 2015 – en de jaren daarna – nog ‘een bedrijf’ en ‘een baan’ is. Blijft ‘in loondienst’ bestaan of zijn we straks allemaal ondernemers van onze eigen loopbaan?

Denis Maessen, voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers, zal ingaan op de positie van ZZP-ers. ‘Oude zekerheden bij nieuwe realiteiten’. Zo is er laatstelijk een studie uitgebracht waaruit blijkt dat ZZPers voor circa 4% van het bruto nationaal product verantwoordelijk zijn. Is het ondernemerschap een keuze? Wat brengt dat de economie en waar gaat het naar toe? En wat zijn eventuele belemmeringen? Klik hier voor de presentatie

Tot slot een bijdrage van Jessy van den Boogaard, directeur CNV Jongeren en deelnemer ReflexLAB (initiatief van FNV Jong, CNV Jongeren en de ABU). RelfexLAB is hét platform voor jongeren met een visie op de toekomst van de arbeidsmarkt. Zij hebben nagedacht over vragen als ‘moet je met een flexcontract ook een hypotheek kunnen krijgen? Moet een zzp’er een uitkering krijgen als hij of zij ziek is? Hoe blijven we echt ons leven lang leren? Klik hier voor de presentatie

Voor meer informatie over ReflexLAB klik hier.

U bent van harte uitgenodigd hierover met elkaar te debatteren! Na afloop is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje. Graag tot ziens op 30 september 2015 voor een sprankelend debat!

Met vriendelijke groet,

Tof ThissenVoorzitter

Programma

  • 16.00 uur Ontvangst
  • 16.30 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter Tof Thissen
  • Inleiding *
  • Gevolgd door debat
  • 18.30 uur Afsluiting met borrel

* inleidingen door:

  • Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt & MVO bij Randstad Groep Nederland
  • Denis Maessen, voorzitter van belangenorganisatie PZO-ZZP (Platform Zelfstandige Ondernemers)
  • Jessy van den Boogaard, directeur CNV Jongeren en deelnemer ReflexLAB


Terug naar overzicht