Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid
Platform voor dialoog

Debby Lanser in gesprek met Prof. dr. Maarten Goos - Kunstmatige Intelligentie en de Toekomst van Werk

Deze activiteit heeft inmiddels plaatsgevonden. U kunt het webinar terugkijken via deze link.

Debby Lanser in gesprek met Prof. dr. Maarten Goos
Kunstmatige Intelligentie en de Toekomst van Werk

Kunstmatige Intelligentie heeft een hoge vlucht genomen de afgelopen 10 jaar met belangrijke maatschappelijke gevolgen. Enerzijds leidt Kunstmatige Intelligentie tot meer brede welvaart. Anderzijds kan het ook leiden tot minder privacy, meer discriminatie en ongelijkheid, concentratie van marktmacht of het ondermijnen van de beginselen van onze democratische rechtsstaat. Onderzoek toont aan dat Kunstmatige Intelligentie leidt tot banenverlies, maar ook tot de creatie van nieuwe banen. Algoritmisch management van banen leidt tot verandering en breuk in de traditionele arbeidsrelatie tussen werkgevers en werknemers.

Deze Mini-Masterclass gaat dieper in op de invloed van Kunstmatige Intelligentie op de toekomst van werk en sociale zekerheid. Debby Lanser (Sectorhoofd macro-analyse bij het Centraal Planbureau en bestuurslid NGSZ) gaat hierover in gesprek met Maarten Goos (Hoogleraar Economie & Instituties bij de Universiteit Utrecht en Instituut Gak).

Wat kunnen we doen om de voordelen van Kunstmatige Intelligentie te maximaliseren en de nadelen te minimaliseren? Kunnen private bedrijven Kunstmatige Intelligentie ontwikkelen die minder gericht is op de automatisering van werk? Welke mogelijkheden hebben overheden om de ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie te sturen via wetgeving, aanbesteding en de organisatie van samenwerking tussen publieke en private organisaties? Hoe zit het met Kunstmatige Intelligentie en de uitvoerende macht, inclusief inspectieorganen, die waken over goede naleving van wettelijke afspraken. Welke rol speelt het gebruik van Kunstmatige Intelligentie in de uitvoering van sociale zekerheid en activerend arbeidsmarktbeleid?

Aanmelden? Klik hier.

Maandag 12 december is het gesprek vanaf 16.00 uur live te volgen. Na aanmelding ontvangt u een persoonlijke link waarmee u kunt inloggen. Zoals altijd verwachten we een divers publiek; jong en ervaren, vanuit publiek en privaat en met inzichten vanuit beleid, wetenschap en praktijk. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen en uw idee├źn te laten horen.

Heeft u vooraf al een vraag aan Maarten Goos of Debby Lanser? Dan ontvangen we die graag uiterlijk vrijdag 9 december via info@ngsz.nl.

Deze bijeenkomst wordt technisch gefaciliteerd door MR. in opleidingenTerug naar overzicht