Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid
Platform voor dialoog

Een toekomstbestendige arbeidsmarkt is voor iedereen toegankelijk. Hoe regelen we dat alle talent gezien wordt en meedoet?

De krapte op de arbeidsmarkt breekt alle records. In steeds meer branches staat als gevolg van personeelstekorten de continuïteit van de productie of dienstverlening onder grote druk. En toch blijft de groep van zogenaamd ‘onbenut arbeidspotentieel’ schommelen rond de 1 miljoen mensen. Mensen die niet werken of minder uren dan ze zouden willen. Terwijl iedereen de weg naar de arbeidsmarkt zou moeten kunnen vinden. Niet alleen voor de krapte van vandaag, ook in de toekomst is alle talent nodig. Waar gaat het mis? Wat kunnen we doen om de kloof te overbruggen? Hoe komen we tot een systeem dat minder conjunctuurgevoelig is?

In een interactieve digitale dialoogsessie gaan we samen op zoek naar de antwoorden en naar bouwstenen voor een aanpak die werkt. NGSZ en UWV slaan hiervoor de handen ineen en organiseren op dinsdag 12 april van 16.30 tot 17.30 uur een sessie onder leiding van Tof Thissen (directeur WERKbedrijf) en Marjolein ten Hoonte (voorzitter NGSZ en directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad). Ze laten de feiten en cijfers zien, maar tonen ook vooral de verhalen van de mensen erachter. Waar loopt de groep van ‘onbenut arbeidspotentieel’ tegenaan? Wat hebben ze nodig om zichzelf te laten zien en gezien te worden? Waarom werken onze instituties niet of onvoldoende?

Ze gaan in gesprek met Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt bij Tilburg University. Hij verzorgt een mini-college ‘omdenken’ en helpt ons om op andere, nieuwe manieren te kijken naar deze vragen en beweging op de arbeidsmarkt te realiseren.

Tot slot komen MKB-bedrijven en hun voorzitter Jacco Vonhof (MKB Nederland) aan het woord. Wat hebben zij nodig om de brug te slaan en mensen werk te bieden?

In deze dialoogsessie worden verschillende oplossingen verkend en gaan het economisch perspectief en de sociale en maatschappelijke impact hand in hand.

Aanmelden? Klik hier

Dinsdag 12 april is de sessie vanaf 16.30 uur live te volgen. Na aanmelding ontvangt u een persoonlijke link waarmee u kunt inloggen.

Zoals altijd verwachten we een divers publiek; jong en ervaren, vanuit publiek en privaat en met inzichten vanuit beleid, wetenschap en praktijk. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen en uw ideeën te laten horen.

Heeft u vooraf al een vraag aan een van de sprekers? Dan ontvangen we die graag uiterlijk maandag 11 april via info@ngsz.nl.

Deze bijeenkomst wordt technisch gefaciliteerd door MR. in opleidingen:Terug naar overzicht